top of page

Mijn ouder betaalt opeens de alimentatie niet/ niet volledig/ niet tijdig. Wat nu?

Wanneer jouw ouder niet aan zijn onderhoudsverplichting voldoet, dan heb je een aantal mogelijkheden. Je kunt er onder meer voor kiezen om met jouw ouder in gesprek te gaan. Misschien kunnen jij en je ouder er op deze manier al samen uitkomen. De blog over gesprekstechnieken kan jou hierbij helpen. 

​

Wanneer jouw ouder de kinderalimentatie onterecht niet (tijdig) betaalt, dan heb je ook de mogelijkheid om de kinderalimentatie te eisen. Dit kun je onder meer doen door het Landelijk Bureau Inningen Onderhoudsbijdrage (hierna te noemen: LBIO) in te schakelen. Dit is de meest voor de hand liggende mogelijkheid die jij hebt wanneer jij de alimentatie wilt eisen. Wanneer er problemen met de betaling van de kinderalimentatie zijn, dan kan het LBIO namelijk ingeschakeld worden. Het LBIO werkt in opdracht van de overheid. Het is de (wettelijke) taak van het LBIO om ervoor te zorgen dat de alimentatie (weer) betaald wordt.

​

Niet in alle situaties kan het LBIO jou van dienst zijn. Te denken valt bijvoorbeeld aan de situatie waarin de achterstand van de alimentatie ouder dan zes maanden is. Eén van de voorwaarden die het LBIO stelt is namelijk dat de achterstand niet ouder dan 6 maanden mag zijn. Wanneer de achterstand ouder is dan 6 maanden, dan kan het LBIO de achterstand dus niet voor jou gaan vorderen. Een volledig overzicht van de voorwaarden en de werkwijze van het LBIO kun je vinden op de officiële website van het LBIO. 

​

Als het vorderen van de alimentatie via het LBIO niet mogelijk is, dan is het van belang dat jij je realiseert dat er ook nog andere mogelijkheden voor jou kunnen bestaan om de achterstallige alimentatie te vorderen. Te denken valt bijvoorbeeld aan het inschakelen van een deurwaarder.

Mijn ouder betaalt opeens de alimentatie niet/ niet volledig/ niet tijdig. Wat nu?: FAQ
bottom of page