top of page

Veelgestelde vragen

Wat is de onderhoudsplicht?

De verhouding tussen een ouder en een kind brengt verschillende gevolgen met zich mee. Jouw ouders hebben verschillende wettelijke, maar ook morele verplichtingen tegenover jou als kind zijnde. De ouders van een kind hebben onder meer de verplichting om op financieel gebied voor hun kinderen te zorgen.

Er bestaat op grond van de wet namelijk een wederzijdse verplichting om in elkaars levensonderhoud te voorzien. De ouders van een kind zijn dan ook wettelijk verplicht om hun kind te onderhouden. Lees hier verder.

Wat is kinderalimentatie?

De ouders van een kind zijn op grond van de wet verplicht om te voorzien in het levensonderhoud van hun kind. Kinderalimentatie is het bedrag dat door de niet-verzorgende ouder wordt bijgedragen aan de verzorging en opvoeding van het kind. Het uitgangspunt bij kinderalimentatie is dat ervoor gezorgd wordt dat de levensstandaard van een kind er niet of zo min mogelijk op achteruit gaat wanneer de ouders van het kind uit elkaar gaan.

Kinderalimentatie tot 18 jaar

Kinderalimentatie is verschuldigd ten behoeve van de kosten en opvoeding van minderjarige kinderen. Een kind is minderjarig totdat hij of zij de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. Tot deze leeftijd bestaat er dan ook wettelijk gezien recht op kinderalimentatie. Minderjarigen worden niet in staat geacht om voor hun eigen levensonderhoud te kunnen zorgen. Daarom hebben zij hoe dan ook recht op levensonderhoud. Een ouder kan niet van zijn kind verlangen dat hij of zij zelf een baan of bijbaantje neemt om op deze manier voor zijn of haar eigen levensonderhoud te kunnen zorgen. 

Kinderalimentatie van 18 jaar tot 21 jaar

Zoals onder het kopje ‘Kinderalimentatie tot 18 jaar’ al werd aangegeven, is kinderalimentatie wettelijk verschuldigd totdat het kind de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. De alimentatieplicht loopt na het bereiken van het 18e levensjaar ook nog een aantal jaren door. Er is namelijk sprake van een zogenoemde ‘verlengde onderhoudsplicht’ voor jongmeerderjarigen van 18 tot 21 jaar. In de wet is namelijk bepaald dat de ouders verplicht zijn om te zorgen voor de kosten van het levensonderhoud en van de studie van hun meerderjarige kinderen die de leeftijd van 21 jaar  nog niet bereikt hebben. Lees hier verder.

FAQ: FAQ

Kinderalimentatie na 21 jaar

Zoals zojuist al onder het kopje ‘Kinderalimentatie tot 21 jaar’ bleek, is kinderalimentatie in beginsel verschuldigd totdat het kind de leeftijd van 21 jaar heeft bereikt. Maar hoe zit het dan nu met kinderen die de leeftijd van 21 jaar al bereikt hebben? Kunnen deze jongmeerderjarigen in sommige situaties nog recht op kinderalimentatie/ een bijdrage in het levensonderhoud hebben? Of wordt de leeftijd van 21 jaar als een harde grens gehanteerd? Lees hier verder.

Wie ontvangt kinderalimentatie? Ik als kind zijnde of de verzorgende ouder?

Tot aan het 18e levensjaar van het kind moet de kinderalimentatie door de niet-verzorgende ouder aan de verzorgende ouder betaald worden. Vanaf het moment dat het kind de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt, zal de kinderalimentatie niet meer aan de verzorgende ouder betaald moeten worden. Lees hier verder.

Welke stappen kan ik ondernemen als mijn verzorgende ouder onterecht de alimentatie ontvangt? 

​Zoals zojuist al onder het kopje “Wie ontvangt de kinderalimentatie? Ik als kind zijnde of de verzorgende ouder?” werd aangegeven, heb jij in beginsel na het bereiken van de 18-jarige leeftijd het recht om de kinderalimentatie te ontvangen. Maar wat als de betalende ouder de alimentatie onterecht aan de verzorgende ouder blijft betalen en niet aan jou? Dit kan voor jou een onprettige situatie opleveren. In dit geval bestaan er voor jou verschillende mogelijkheden. Lees hier verder.

Heeft de betalende ouder het recht om te weten waaraan ik de ontvangen alimentatie uitgeef?

Het is mogelijk dat de betalende ouder graag wilt weten waaraan jij de alimentatie uitgeeft. Dit omdat de betalende ouder bijvoorbeeld graag wil weten of de alimentatie ook nuttig en/of voor de juiste doeleinden gebruikt wordt. Jij bent daarentegen op grond van de wet niet verplicht om verantwoording aan jouw ouder af te leggen over de vraag waaraan jij de alimentatie besteedt. Lees hier verder.

FAQ: FAQ

Ik heb (bijna) geen contact met mijn niet-verzorgende ouder. Heb ik alsnog recht op kinderalimentatie?

Het is mogelijk dat je geen of vrijwel geen contact (meer) met jouw ouder hebt. Dit heeft geen invloed op de verplichting van jouw ouder om kinderalimentatie te betalen. De alimentatieplicht staat namelijk los van de vraag of er wel of geen contact is tussen de alimentatieplichtige ouder en het kind. De ouder is wettelijk gezien verplicht om alimentatie te betalen. Ook wanneer er (vrijwel) geen contact of omgang plaatsvindt.

Ben ik verplicht om mijn ouders financieel te onderhouden?

Zoals zojuist al onder het kopje ‘wat is de onderhoudsplicht?’ werd aangegeven, bestaat er op grond van de wet voor een ouder en een kind een wederzijdse verplichting om voor elkaars levensonderhoud te zorgen. De ouders van een kind zijn dan ook wettelijk verplicht om hun kinderen te onderhouden en de kinderen zijn verplicht om hun ouders te onderhouden. Lees hier verder. 

Wat houdt de indexering van alimentatie in?

Wist je dat kinderalimentatie elk jaar geïndexeerd wordt? Elk jaar wijzigen de bedragen voor kinderalimentatie per 1 januari met een bepaald percentage. Hierdoor wordt het bedrag aan kinderalimentatie elk jaar verhoogd. Dit wordt de indexering van kinderalimentatie genoemd. De alimentatie stijgt dan ook elk jaar met een bepaald bedrag. Het percentage wordt ieder jaar door de minister van Veiligheid en Justitie vastgesteld. Lees hier verder.

Het matigen van kinderalimentatie. Kan dit?

Voor de beantwoording van deze vraag is het eerst van belang om te weten wat het matigen van kinderalimentatie is. De rechter kan de kinderalimentatie matigen. Bij matiging wordt de kinderalimentatie verlaagd of wordt de hoogte van de alimentatie zelfs op €0,00 euro (nihil) vastgesteld. Wanneer de kinderalimentatie wordt gematigd, dan vervalt de onderhoudsplicht niet. Lees hier verder

FAQ: FAQ

Is kinderalimentatie ook verschuldigd bij co-ouderschap?

Wanneer jouw ouders niet meer samen zijn en ervoor kiezen om de zorg- en opvoedingstaken min of meer gelijk te verdelen, dan wordt er gesproken over co-ouderschap. Kinderen brengen bij deze vorm van ouderschap ongeveer net zoveel tijd door bij de ene ouder als bij de andere ouder. Maar hoe zit het dan met alimentatie bij co-ouderschap? Is alsnog kinderalimentatie verschuldigd? Lees hier verder. 

Mijn ouder betaalt opeens de alimentatie niet/ niet volledig/ niet tijdig. Wat nu?

Wanneer jouw ouder niet aan zijn onderhoudsverplichting voldoet, dan heb je een aantal mogelijkheden. Je kunt er onder meer voor kiezen om met jouw ouder in gesprek te gaan. Misschien kunnen jij en je ouder er op deze manier al samen uitkomen. De blog over gesprekstechnieken kan jou hierbij helpen. Lees hier verder.

FAQ: FAQ
bottom of page