top of page
Zoeken
  • Wijzer van kinderalimentatie

Hoe zit het nu met kinderalimentatie van 18 tot 21 jaar?

Bijgewerkt op: 8 jun. 2021

Misschien bereik jij bijna de 18-jarige leeftijd of misschien heb jij de 18-jarige leeftijd al bereikt en wil je graag weten of je nog recht op kinderalimentatie hebt. Dan kan deze blog voor jou van belang zijn. In deze blog wordt onder meer ingegaan op de verplichting van jouw ouders om jou te voorzien in jouw levensonderhoud wanneer jij de leeftijd van 18 hebt bereikt totdat jij 21 jaar oud wordt. Ook zal ingegaan worden op de mogelijkheid om de onderhoudsbijdrage voor een jongmeerderjarige te matigen.


Kinderalimentatie van 18 tot 21 jaar

Kinderalimentatie is op grond van de wet verschuldigd totdat het kind de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. De regel is dat kinderalimentatie betaald moet worden om daarmee te voorzien in de kosten van de verzorging en opvoeding van minderjarige kinderen. Als uitgangspunt wordt aangenomen dat minderjarigen niet voor hun eigen levensonderhoud kunnen zorgen. Minderjarigen hebben daarom hoe dan ook recht op kinderalimentatie.


Nadat het kind de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt, eindigt de verplichting om kinderalimentatie te betalen niet. De verplichting om kinderalimentatie te betalen loopt namelijk nog een aantal jaren door nadat jij 18 jaar bent geworden. Er is namelijk sprake van een zogenoemde ‘verlengde onderhoudsplicht’. Deze onderhoudsplicht geldt voor jongmeerderjarigen van 18 tot 21 jaar oud. In de wet is bepaald dat de ouders verplicht zijn om te voorzien in de kosten van het levensonderhoud en van de studie van hun meerderjarige kinderen die de leeftijd van 21 jaar nog niet bereikt hebben.


Opmerking: Op grond van de wet zijn ouders verplicht om te voorzien in de kosten van de “verzorging en opvoeding” van hun minderjarige kinderen. Jongmeerderjarigen van 18 tot 21 jaar hebben op grond van de wet daarentegen recht om voorzien te worden in de kosten van “levensonderhoud en studie”. Met de kosten van levensonderhoud en studie wordt hetzelfde bedoeld als met de kosten van opvoeding en verzorging. Het gaat slechts om andere termen. In de praktijk wordt geen onderscheid gemaakt.

De verlengde onderhoudsplicht houdt dus in dat jongmeerderjarigen van 18 tot 21 jaar ook recht op kinderalimentatie hebben. De verlengde onderhoudsplicht bestaat ongeacht de behoefte van deze kinderen. De behoeftigheid gaat kort gezegd over de vraag of de jongmeerderjarige alimentatie nodig heeft of dat hij of zij zelf een (hoger) inkomen kan verdienen en hierdoor in zijn of haar eigen levensonderhoud zou kunnen voorzien. Ouders zijn hierdoor onderhoudsplichtig ten aanzien van hun meerderjarige kinderen die jonger zijn dan 21 jaar, ook als deze kinderen niet behoeftig zijn doordat zij in hun eigen levensonderhoud zouden kunnen voorzien door bijvoorbeeld te werken. Dit is uitdrukkelijk in de wet bepaald. Een jongmeerderjarige kan dus niet verplicht worden om voor zijn eigen inkomen te zorgen.


Matigen

Er zijn wel omstandigheden waardoor de rechter over kan gaan tot het matigen van de verplichting van ouders om te zorgen voor de kosten van het levensonderhoud en de studie van hun jongmeerderjarige kinderen tussen de 18 en 21 jaar. Wanneer een jongmeerderjarige zijn leven bijvoorbeeld zo inricht dat de ouders hier zeer zware en principieel gemotiveerde bezwaren tegen hebben, dan kan de rechter besluiten om de kinderalimentatie van deze jongmeerderjarige te matigen.


De matiging van de onderhoudsbijdrage voor jongmeerderjarigen is mogelijk in het geval van zodanige gedragingen (gedrag/ handelingen) van het jongmeerderjarige kind waardoor verstrekking van het levensonderhoud in redelijkheid niet of niet geheel van de ouders verwacht kan worden. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen als het kind niet serieus studeert of een studiekeuze maakt waarmee de ouders het absoluut oneens zijn waardoor in redelijkheid niet van deze ouders verwacht kan worden dat zij de studie betalen. De mogelijkheid tot matiging is nadrukkelijk in de wet geregeld. In dit geval vervalt de onderhoudsplicht niet, maar de hoogte van de kinderalimentatie wordt verlaagd of wordt zelfs op €0,00 euro vastgesteld. Wanneer een kind weigert om omgang met zijn ouder te hebben, dan vormt dit daarentegen geen grond voor matiging.


De mogelijkheid om de onderhoudsverplichting voor een jongmeerderjarige te matigen, is een belangrijk verschil tegenover de onderhoudsverplichting die voor minderjarigen tot 18 jaar geldt.

De mogelijkheid van de rechter om te matigen, geldt namelijk niet wanneer de onderhoudsverplichting betrekking heeft op de kosten van verzorging en opvoeding van minderjarige kinderen. De gedragingen (het gedrag/ de handelingen) van minderjarige kinderen hebben namelijk geen invloed op de verplichting van de ouders om deze minderjarige kinderen te verzorgen en op te voeden. Hoe kwetsend deze gedragingen ook kunnen zijn.


Zelfs wanneer een kind een misdrijf tegen de ouders heeft gepleegd, blijft de ouder verplicht om in het onderhoud van het kind bij te dragen.


Vragen?

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? De wijzer voor kinderalimentatie staat voor jou klaar en helpt jou graag verder. Je kunt jouw vragen rechtstreeks inzenden via het contactformulier op onze website. Klik hier voor het contactformulier. Daarnaast kun je jouw vragen stellen door een e-mail te verzenden naar het volgende e-mailadres: info.kinderalimentatiewijzer@gmail.com. Tot slot heb je ook nog de mogelijkheid om ons via onze Instagram pagina ‘KinderalimentatieWijzer” te benaderen en via deze weg jouw vragen te stellen.





36 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page