top of page
Zoeken
  • Wijzer van kinderalimentatie

21-jarige leeftijd bereikt. Heb ik nog recht op een bijdrage in mijn levensonderhoud?

Bijgewerkt op: 8 jun. 2021


De ouders van een minderjarig kind zijn op grond van de wet verplicht om te zorgen voor de kosten van de verzorging en opvoeding van het kind. Kinderalimentatie is op grond van de wet verschuldigd totdat het kind de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. De alimentatieplicht loopt vervolgens ook na het bereiken van het 18e levensjaar nog een aantal jaren door. De ouders zijn verplicht om tot het 21ste levensjaar van het kind bij te dragen in de kosten van studie en levensonderhoud. Voor jongmeerderjarigen van 18 tot 21 jaar geldt namelijk de zogenoemde ‘verlengde onderhoudsplicht’.


Maar hoe zit het dan nu met kinderen die de leeftijd van 21 jaar bereikt hebben? Geldt de leeftijd van 21 jaar als een harde grens waarna een bijdrage in het onderhoud niet meer verschuldigd is? Of kunnen deze jongmeerderjarigen in sommige situaties alsnog recht op kinderalimentatie en/of een bijdrage in het levensonderhoud hebben nadat zij de leeftijd van 21 jaar bereikt hebben?


Het antwoord op de bovenstaande vraag is als volgt: De onderhoudsverplichting kan in bepaalde situaties ook nog na het bereiken van het 21ste levensjaar van het kind doorlopen. Het meerderjarige kind zal in dit geval aan moeten tonen dat hij of zij nog behoeftig is. Meerderjarigen vanaf 21 jaar hebben namelijk alleen recht op levensonderhoud van hun ouders wanneer zij nog behoeftig zijn. Dit betekent kort gezegd dat deze meerderjarigen in alle redelijkheid niet voor hun eigen levensonderhoud kunnen zorgen waardoor zij nog alimentatie nodig hebben. Niet snel zal worden aangenomen dat een meerderjarige behoeftig is. Dit zal alleen onder bepaalde omstandigheden het geval zijn. Als uitgangspunt wordt namelijk aangenomen dat een meerderjarige van 21 jaar of ouder gewoon voor zijn of haar eigen levensonderhoud kan zorgen.


Studeren

Wanneer je na jouw 21ste levensjaar nog studeert, dan is alleen deze omstandigheid onvoldoende om de onderhoudsverplichting nog door te laten lopen. Zoals zojuist al werd aangegeven, is het uitgangspunt dat een meerderjarige van 21 jaar of ouder voor zijn of haar eigen levensonderhoud kan zorgen. Dit geldt ook wanneer een kind nog studeert. Toch zijn er omstandigheden waardoor een student van 21 jaar of ouder alsnog aanspraak kan maken op een bijdrage in de kosten van zijn of haar onderhoud. Gedacht kan worden aan de situatie waarin het kind een al eerder begonnen studie nog niet heeft afgerond. Het gaat meestal om een korte periode waarin de jongmeerderjarige de kans moet krijgen om zijn of haar studie binnen redelijke grenzen af te ronden.

Een voorbeeld waarin geoordeeld werd dat geen verplichting meer bestond om bij te dragen in het levensonderhoud van een student: In een rechtszaak verzocht een 24-jarige studente om alimentatie. De studente had een mbo-studie afgerond en zij is vervolgens een hbo-studie gaan volgen. De rechtbank wees het verzoek van het meerderjarige kind af. Door de rechtbank werd namelijk geoordeeld dat van het kind verwacht mocht worden dat zij onafhankelijk van haar ouders voor haar levensonderhoud zou kunnen zorgen. Het kind had al een opleiding afgerond. De rechtbank oordeelde dat het besluit van de dochter om een vervolgopleiding te volgen begrijpelijk was, maar dat dit haar eigen keuze en geen noodzaak was. Van behoeftigheid van het kind was geen sprake.

Andere omstandigheden

Er zijn ook nog andere omstandigheden waardoor een meerderjarig kind na het bereiken van zijn of haar 21ste levensjaar recht kan hebben op een bijdrage in zijn of haar onderhoud. Te denken valt aan een meerderjarig kind die een (ernstige) geestelijke of lichamelijke handicap heeft waardoor hij of zij niet kan zorgen voor zijn of haar eigen levensonderhoud. Daarnaast is het mogelijk dat de ouders op grond van een contract verplicht zijn om in de kosten van het levensonderhoud en/of de studie van het kind bij te dragen nadat het kind 21 jaar oud is geworden. Gedacht kan worden aan een afspraak die tussen de ouders van het kind in een echtscheidingsovereenkomst is vastgelegd.


Mogelijkheden

Geconcludeerd kan worden dat de onderhoudsverplichting van de ouders in bepaalde situaties ook nog na het bereiken van het 21ste levensjaar van het kind door kan lopen. Dit zal niet snel het geval zijn. Ben jij toch van mening dat jouw ouder(s) in jouw onderhoud moeten blijven bijdragen? En komen jij en jouw ouder(s) er onderling niet uit? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om er in het bijzijn van een derde uit te komen. Te denken valt aan mediation. Deze mogelijkheid biedt namelijk veel voordelen ten opzichte van het bewandelen van de juridische weg/ het stappen naar de rechter. In deze blog wordt hier verder op ingegaan.


Komen jij en je ouder(s) er alsnog niet uit? Dan bestaat voor jou altijd nog de mogelijkheid om naar de rechter te stappen en om hier een aanvullende onderhoudsbijdrage af te dwingen. Zoals eerder in deze blog al werd aangegeven, zal jij in dit geval onder meer aan moeten tonen dat jij in redelijkheid niet in jouw eigen onderhoud kan voorzien waardoor jij nog behoeftig bent. Nogmaals wordt benadrukt dat de behoeftigheid niet snel door een rechter aangenomen zal worden.


Vragen?

Wil je graag weten of jij in jouw situatie mogelijk nog aanspraak kan maken op een bijdrage in jouw onderhoud? Of heb je naar aanleiding van deze blog nog andere vragen? Aarzel niet en stel gerust jouw vragen. De wijzer voor kinderalimentatie staat voor jou klaar en helpt jou graag verder. Je kunt jouw vragen rechtstreeks inzenden via het contactformulier op onze website. Klik hier voor het contactformulier. Daarnaast kun je jouw vragen stellen door een e-mail te verzenden naar het volgende e-mailadres: info.kinderalimentatiewijzer@gmail.com. Tot slot heb je ook nog de mogelijkheid om ons via onze Instagram pagina ‘KinderalimentatieWijzer” te benaderen en via deze weg jouw vragen te stellen.






38 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page