top of page
Zoeken
  • Wijzer van kinderalimentatie

Moet mijn stiefouder ook bijdragen in mijn levensonderhoud?

Bijgewerkt op: 8 jun. 2021

Het is mogelijk dat jouw ouder een nieuwe partner heeft. Misschien hebben zelfs allebei jouw ouders wel een nieuwe partner. Wanneer dit het geval is, dan vraag jij je misschien af of deze nieuwe partner(s) ook in jouw onderhoud bij moeten (gaan) dragen. Zij kunnen namelijk ook een belangrijke rol in jouw leven vervullen. Dit geldt vooral wanneer jij grotendeels van de tijd ook samen met deze nieuwe partner woont.


Volgens de Nederlandse wet spreken we van een stiefouder wanneer deze persoon trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat met een man of vrouw die kinderen heeft. Deze kinderen worden dan de stiefkinderen van de stiefouder. Op grond van de wet kan een stiefouder verplicht zijn om bij te dragen in de kosten voor het levensonderhoud van zijn of haar stiefkinderen. Een stiefouder die gehuwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met jouw ouder, is alleen onderhoudsplichtig ten opzichte van jou wanneer deze stiefouder ook in gezinsverband met jou samenleeft.


Voorbeeld: Je vader is hertrouwd met je stiefmoeder. Je woont bij je vader en je stiefmoeder. Je stiefmoeder moet bijdragen in jouw levensonderhoud. Voorbeeld: Je moeder heeft een geregistreerd partnerschap met je stiefvader. Jij woont bij je vader en dus niet bij je moeder. Je stiefvader hoeft niet bij te dragen in jouw levensonderhoud omdat jij niet bij je moeder woont.

De stiefouder is op grond van de wet alleen tijdens het huwelijk of tijdens het geregistreerd partnerschap met de ouder van de kinderen onderhoudsplichtig tegenover deze kinderen. De onderhoudsplicht van de stiefouder eindigt dan ook na de scheiding of na de beëindiging van het geregistreerd partnerschap.


Daarnaast eindigt de verplichting wanneer het kind niet meer tot het gezin behoort. Zoals zojuist al werd aangegeven, geldt de onderhoudsplicht van een stiefouder alleen ten aanzien van de kinderen die tot het gezin behoren/ waarmee in gezinsverband wordt samengeleefd. “Tot het gezin behoren” moet wel ruim worden opgevat. Kinderen die (tijdelijk) uit huis zijn geplaatst of kinderen die op kamers wonen, bijvoorbeeld in verband met hun studie, behoren namelijk gewoon nog steeds tot het gezin.


Wat verandert er voor de positie van stiefouders als de Wet herziening kinderalimentatie in werking treedt?

Er is een wetsvoorstel (de Wet herziening kinderalimentatie) ingediend om de wetgeving met betrekking tot kinderalimentatie op een aantal punten aan te passen. In dit voorstel wordt onder meer gesproken over de positie van stiefouders ten opzichte van hun stiefkinderen. Op grond van het wetsvoorstel zullen stiefouders geen rol meer spelen bij de onderhoudsverplichtingen tegenover de kinderen van hun partner (hun stiefkinderen). Wanneer het wetsvoorstel in werking zou treden, betekent dit dus dat een stiefouder niet langer meer verplicht is om te zorgen voor het levensonderhoud van zijn of haar stiefkinderen. Het is uiteindelijk wel natuurlijk nog de vraag of en wanneer het wetsvoorstel daadwerkelijk doorgevoerd zal gaan worden.


Vragen?

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Aarzel niet en stel gerust jouw vragen. De wijzer voor kinderalimentatie staat voor jou klaar en helpt jou graag verder. Je kunt jouw vragen rechtstreeks inzenden via het contactformulier op onze website. Klik hier voor het contactformulier. Daarnaast kun je jouw vragen stellen door een e-mail te verzenden naar het volgende e-mailadres: info.kinderalimentatiewijzer@gmail.com. Tot slot heb je ook nog de mogelijkheid om ons via onze Instagram pagina ‘KinderalimentatieWijzer” te benaderen en via deze weg jouw vragen te stellen.









22 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page