top of page
Zoeken
  • Wijzer van kinderalimentatie

Je hebt recht op kinderalimentatie. Maar krijg je het ook?

Bijgewerkt op: 9 jun. 2021

Het is natuurlijk fijn om te horen dat jij recht hebt op kinderalimentatie. Maar krijg je ook altijd kinderalimentatie als je hier recht op hebt? Wat gebeurt er bijvoorbeeld als jouw ouder financieel niet in staat is om in jouw onderhoud bij te dragen? En hoe wordt nou eigenlijk bepaald hoeveel jouw ouder bij moet dragen? De antwoorden op deze vragen vind je in deze blog!


Hoe wordt de hoogte van de kinderalimentatie berekend?

Kinderalimentatie is om ervoor te zorgen dat er voor jou als kind zo min mogelijk verandert. De leefsituatie waarin jij de afgelopen jaren geleefd hebt, zal (voor zover mogelijk is) zoveel mogelijk hetzelfde blijven nadat jouw ouders uit elkaar gaan.


Bij het berekenen van de hoogte van de kinderalimentatie zal onder meer gekeken worden naar de behoefte van jou als kind. De behoefte van het kind wordt als uitgangspunt genomen bij de alimentatieberekening. Denk bij de behoefte aan een bedrag dat jij als kind maandelijks nodig zou hebben om min of meer hetzelfde leven te kunnen leiden zoals jij dit deed voordat jouw ouders uit elkaar gingen. Bij de vaststelling van de behoefte van het kind wordt niet uitgegaan van vaste bedragen, maar wordt rekening gehouden met de individuele omstandigheden van het geval.


Naast de behoefte wordt bij het bepalen van de hoogte van de alimentatie ook gekeken naar de draagkracht van jouw ouders. De draagkracht van een ouder wil zeggen: hoeveel kan een ouder, nadat de ouders uit elkaar zijn gegaan, maximaal aan kinderalimentatie betalen.


Beide ouders zullen een deel van de behoefte van het kind moeten dragen. De ouders zijn verplicht om allebei naar draagkracht te voorzien in de kosten voor het levensonderhoud van hun kinderen. Er wordt een gelijke verdeling gemaakt op basis van een zogenoemde ‘draagkrachtvergelijking’. Hieronder tref je een voorbeeld aan waardoor het een en ander duidelijker wordt.

 

Voorbeeld: Jan en Truus hebben 1 kind. De behoefte van het kind is vastgesteld op een bedrag ter hoogte van € 500 euro. De draagkracht van Jan is op € 1000 euro vastgesteld en de draagkracht van Truus is op € 200 euro vastgesteld. De gezamenlijke draagkracht van beide ouders is dus € 1.200 euro (€ 1000 euro + € 200 euro). Dit bedrag is meer dan de behoefte van het kind. Dit was namelijk € 500 euro.

Jan en Truus zijn verplicht om beiden naar draagkracht te zorgen voor de kosten voor het levensonderhoud van het kind. Er wordt een verdeling gemaakt op basis van een draagkrachtvergelijking. Aan de hand van een draagkrachtvergelijking wordt het aandeel van elke ouder in de behoefte van het kind bepaald. Dit gebeurt als volgt: draagkracht : gezamenlijke draagkracht x behoefte.

Jan zal op grond van de draagkrachtvergelijking (€ 1000: € 1200 x € 500=) € 416,67 euro moeten bijdragen in het onderhoud van het kind.

Truus zal op grond van de draagkrachtvergelijking (€ 200: € 1200 x € 500=) € 83,33 euro moeten bijdragen in het onderhoud van het kind.

 

Let op: Dit is een korte weergave van hoe de bijdrage in het onderhoud berekend wordt. In sommige situaties zijn er meerdere factoren waarmee rekening gehouden moet worden bij het berekenen van de hoogte van de kinderalimentatie.


Zorgkorting

Zoals hierboven kort benoemd werd, kan er sprake zijn van verschillende factoren waardoor de hoogte van de kinderalimentatie anders uitvalt. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van zorgkorting. De zorgkorting is een korting op de te betalen kinderalimentatie die in sommige situaties toegepast mag worden. De zorgkorting wordt bepaald door de afspraken die de ouders hebben gemaakt over de zorgverdeling van het kind. Er wordt gekeken naar het gemiddeld aantal dagen per week dat het kind doorbrengt bij de ouder die alimentatie betaalt. Hoe meer de zorg verdeeld wordt, hoe hoger de zorgkorting.


Draagkracht lager dan behoefte

Maar wat gebeurt er nu als de gezamenlijke draagkracht van de ouders lager is dan de behoefte die het kind heeft? In dit geval vindt er geen draagkrachtvergelijking plaats. De onderhoudsbijdrage van de ouders blijft in dit geval beperkt tot de draagkracht van deze ouders. De bijdrage in het onderhoud die het kind krijgt, is in dit geval dus lager dan zijn of haar behoefte. Hieronder tref je een voorbeeld aan:

 

Voorbeeld: Jan en Truus hebben 1 kind. Het kind woont bij Truus. De behoefte van het kind is vastgesteld op € 500,00 euro. De draagkracht van Truus is vastgesteld op €100,00 euro. De draagkracht van Jan is vastgesteld € 250,00 euro. De gezamenlijke draagkracht bedraagt € 350,00 euro (€ 100,00 + € 250,00). Dit is lager dan de behoefte van het kind. Dit was namelijk € 500,00. Jan moet in dit geval €250,00 bijdragen.

 

Is er een minimumbedrag dat bijgedragen moet worden?

Zoals zojuist al is gebleken, is de hoogte van de kinderalimentatie onder meer afhankelijk van de draagkracht van de ouders. Maar hoe zit het nu als jouw ouder geen draagkracht heeft om kinderalimentatie te betalen omdat hij of zij een minimaal inkomen heeft? Gedacht kan worden aan de situatie waarin jouw ouder een bijstandsuitkering heeft.

In dit geval zal het alimentatiebedrag waarschijnlijk op een minimum bedrag ter hoogte van €25,00 euro per maand vastgesteld worden. Dit minimale bedrag geldt per kind. Dit gebeurt dan volgens de berekeningsmethode die gebruikt wordt voor het vaststellen van de hoogte van de kinderalimentatie. In de wet is namelijk geen minimaal bedrag opgenomen.


Maar wat gebeurt er nu als de situatie heel ernstig is? In dit geval kan de hoogte van de kinderalimentatie zelfs nog lager of op €0,00 euro vastgesteld worden. Het kan dus net zo goed zo zijn dat jij in principe recht hebt op kinderalimentatie en dat jij een hoge behoefte hebt, maar dat jouw ouder alsnog (vrijwel) geen kinderalimentatie aan jou hoeft te betalen omdat dit gewoon niet mogelijk is. Recht hebben op iets betekent dus niet altijd dat je het ook krijgt.

Mijn ouder weigert om te betalen

Naast de hierboven genoemde situatie waarin jij recht hebt op kinderalimentatie maar alsnog (vrijwel) geen alimentatie krijgt, zijn er ook nog andere situaties denkbaar waarin je geen kinderalimentatie ontvangt terwijl je hier wel recht op hebt. Een voorbeeld hiervan is de situatie waarin de betalende ouder weigert om te betalen. Ook in dit geval heb je dus recht op kinderalimentatie maar krijg je het niet. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn om in zo'n situatie toch nog de alimentatie te kunnen ontvangen? Klik dan hier.


Vragen?

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Aarzel niet en stel gerust jouw vragen. De wijzer voor kinderalimentatie staat voor jou klaar en helpt jou graag verder. Je kunt jouw vragen rechtstreeks inzenden via het contactformulier op onze website. Klik hier voor het contactformulier. Daarnaast kun je jouw vragen stellen door een e-mail te verzenden naar het volgende e-mailadres: info.kinderalimentatiewijzer@gmail.com. Tot slot heb je ook nog de mogelijkheid om ons via onze Instagram pagina ‘KinderalimentatieWijzer” te benaderen en via deze weg jouw vragen te stellen.






32 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page