top of page
Zoeken
  • Wijzer van kinderalimentatie

Hoelang heb ik recht op kinderalimentatie als de Wet herziening kinderalimentatie in werking treedt?

Bijgewerkt op: 8 jun. 2021

Er is een wetsvoorstel (de Wet herziening kinderalimentatie) ingediend om de wetgeving met betrekking tot kinderalimentatie op een aantal punten aan te passen. Wanneer deze wet in werking treedt, dan kunnen er dus een aantal zaken voor jou veranderen.


Op grond van de wet zijn ouders op dit moment verplicht om in de kosten van het levensonderhoud en de studie voor hun meerderjarige kinderen te voorzien totdat zij de leeftijd van 21 jaar hebben bereikt. In deze blog vind je meer informatie over de huidige wetgeving over kinderalimentatie van 18 tot en met 21 jaar. In deze blog vind je vervolgens meer informatie over kinderalimentatie vanaf 21 jaar.


Weetje: Wist jij dat kinderen vroeger pas op hun 21ste levensjaar meerderjarig werden? In 1987 werd de wet gewijzigd en werd de grens voor meerderjarigheid van 21 jaar naar 18 jaar verlaagd. De wetgever heeft toen de plicht van ouders om in de kosten van het levensonderhoud en de studie te voorzien voor hun meerderjarige kinderen tot 21 jaar in de wet opgenomen. Hiermee werd voorkomen dat met het verlagen van de grens voor meerderjarigheid ook de grens voor kinderalimentatie zou worden verlaagd.

In het wetsvoorstel wordt nu voorgesteld om de leeftijd voor het bijdragen in de kosten van het levensonderhoud van 21 jaar naar 23 jaar te verhogen. Voorgesteld wordt om hier dan de voorwaarde aan te verbinden dat het kind studerend is. De achterliggende gedachte hiervan is dat het van groot belang is dat een student moet kunnen studeren zonder dat hij of zij de last heeft om inkomsten te verkrijgen. Met deze verhoging van de leeftijd zou aangesloten worden bij de behoefte van een studerend kind.


Wanneer deze wijziging wordt doorgevoerd, dan zou dit betekenen dat jij, wanneer jij de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt, in principe alleen nog maar recht op een bijdrage voor jouw levensonderhoud zou hebben wanneer jij nog studeert. Wanneer jij niet meer studeert, dan zou er dus geen recht meer bestaan op een bijdrage voor jouw levensonderhoud. Iemand die de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt en niet meer studeert, zou namelijk in zijn eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Het staat de ouders desondanks vrij om alsnog een financiële bijdrage te leveren in het levensonderhoud van jou als kind zijnde wanneer je niet meer studeert, maar dit is op grond van de wet geen verplichting meer tenzij jij aantoont dat jij behoeftig bent. Meer informatie over wanneer een kind behoeftig is, kun je vinden in de blog over kinderalimentatie vanaf 21 jaar.


Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Aarzel niet en stel gerust jouw vragen. De wijzer voor kinderalimentatie staat voor jou klaar en helpt jou graag verder. Je kunt jouw vragen rechtstreeks inzenden via het contactformulier op onze website. Klik hier voor het contactformulier. Daarnaast kun je jouw vragen stellen door een e-mail te verzenden naar het volgende e-mailadres: info.kinderalimentatiewijzer@gmail.com. Tot slot heb je ook nog de mogelijkheid om ons via onze Instagram pagina ‘KinderalimentatieWijzer” te benaderen en via deze weg jouw vragen te stellen.





47 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page