top of page
Zoeken
  • Wijzer van kinderalimentatie

In gesprek treden, mediation of het bewandelen van de juridische weg? Wat is de juiste manier?

Bijgewerkt op: 9 jun. 2021


Het praten met je ouders voordat je naar de rechter stapt zou ervoor kunnen zorgen dat escalatie wordt voorkomen. Je ouders spelen een belangrijke rol in je leven en meteen naar de rechter stappen zou jullie band kunnen schaden. Het in gesprek treden met je ouders kan vaak al een oplossing bieden. Daarnaast zijn er ook nog andere mogelijkheden die je kunt bekijken om een conflict op te lossen. Gedacht kan worden aan mediation en/of andere vormen van bemiddeling. Door deze blog kom je onder meer te weten wat mediation is en wat de voordelen hiervan zijn ten opzichte van het (meteen) bewandelen van de juridische weg.


In gesprek treden met de ouders

Voor jou bestaat de mogelijkheid om een gesprek met je ouders te voeren en om op deze manier te proberen om er samen uit te komen. Je kunt de situatie, het probleem en/of jouw wensen aan jouw ouders voorleggen en deze vervolgens bespreken. Dit kun je samen met je ouders doen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit gesprek in het bijzijn van een ander (neutraal) persoon te voeren. Gedacht kan worden aan een familielid, zoals een oom of een tante die van de situatie op de hoogte is. Deze persoon zou kunnen bemiddelen wanneer het gesprek de verkeerde kant op dreigt te gaan. Deze persoon zou ook suggesties kunnen aandragen en het gesprek kunnen sturen. Dit om het gesprek goed te laten verlopen en om samen tot een oplossing te komen.


Het in gesprek treden met jouw ouders - eventueel in het bijzijn van een neutraal persoon- brengt veel voordelen met zich mee. Jij en jouw ouders zullen niet met kosten geconfronteerd worden. Daarnaast kan rekening gehouden worden met de wensen van jou, maar ook met de wensen van jouw ouders. Samen kan naar een oplossing gezocht worden waarmee beide partijen kunnen instemmen. Het op een fatsoenlijke manier in gesprek treden met je ouders is daarnaast ook gunstiger voor de band met jouw ouders dan de situatie en/of het probleem via de juridische weg oplossen.


Tips over het in contact treden met je ouders: Het is aannemelijk dat je het moeilijk zou kunnen vinden om met je ouders in gesprek te treden en om voor jouw belangen op te komen. Wil jij graag tips ontvangen over de manier waarop jij het beste met jouw ouders in gesprek kan treden? Bekijk dan hier de blog waarin verschillende tips en gesprekstechnieken gegeven worden.


Mediation

Wanneer je merkt dat het communiceren op een fatsoenlijke manier niet (meer) mogelijk is en/of wanneer je het gevoel hebt dat er geen oog voor jouw belangen is, dan is het aan te raden om ook naar andere mogelijkheden zoals mediation te kijken. Dit om escalatie te voorkomen en om de verstandhouding tussen jou en je ouders te bevorderen en/of te herstellen.


Bij mediation kunnen jij en je ouders met behulp van een mediator tot een oplossing komen. Mediation zal bestaan uit gesprekken tussen jou, je ouder(s) en een mediator. De mediator is een neutraal persoon die tijdens het gesprek de gespreksbegeleider zal zijn. De mediator zal ervoor zorgen dat alle partijen hun verhaal kunnen doen en helpt partijen om samen naar een oplossing te zoeken. De taak van een mediator is om na te gaan wat er mogelijk is en om de partijen nader tot elkaar te brengen.


Bij mediation gaat het om het vinden van een oplossing en het gaat er niet altijd om wie er juridisch gezien gelijk heeft. Bij mediation bepaalt een jurist niet hoe het conflict opgelost wordt en de oplossing wordt ook niet door iemand opgelegd. De partijen worden namelijk aan het werk gezet om zelf hun eigen oplossingen te zoeken. De mediator zal de focus leggen op de belangen van beide partijen om op deze manier de partijen een oplossing te laten zoeken waarmee zij allebei kunnen instemmen.


Aan het begin van de mediation ondertekenen de partijen een overeenkomst waarin beschreven staat waarover de situatie en/of probleem gaat en wat de spelregels van de mediation zijn. Er zal vooraf met beide partijen besproken worden wat in de overeenkomst komt te staan. De inhoud van de overeenkomst wordt bepaald door de wensen van de partijen en de mediator over de mediation.


Het voordeel van mediation is dat het probleem in veel gevallen redelijk snel opgelost kan worden. Daarnaast is mediation vaak goedkoper dan het bewandelen van de juridische weg. Bij mediation geven partijen de oplossing niet uit handen, maar houden zij zelf invloed op het verloop en op de uitkomst van het conflict. Bij mediation is er ruimte om de wensen van beide partijen voor ogen te houden. Er is bij een mediationproces altijd aandacht voor de communicatie en de relatie van partijen. De manier waarop partijen communiceren wordt besproken. Op deze manier kan de communicatie eventueel hersteld worden en kunnen partijen (weer) op een normale manier over een oplossing praten. Er kan een oplossing gevonden worden waar beide partijen mee in kunnen stemmen. Er wordt met mediation dan ook vaak een win-winsituatie bereikt.


Het is wel van belang dat jij je realiseert dat mediaton alleen kan slagen als beide partijen hier voor open staan en er samen uit willen komen. Wanneer je een mediationtraject ingaat terwijl niet beide partijen hiervoor open staan, dan zal de mediation namelijk waarschijnlijk niet slagen. Hierdoor treedt onnodig tijdverlies op en worden onnodige kosten gemaakt.


De juiste mediator kiezen

Ben je opzoek naar een mediator? Let dan op dat je een mediator kiest die ingeschreven staat bij de Raad voor Rechtsbijstand. Deze mediators staan namelijk ook ingeschreven in het kwaliteitsregister van de Mediatorsfederatie Nederland (MFN).


Verschillen procedure en mediation

Hieronder tref je een tabel aan waarin een aantal belangrijke verschillen tussen een rechterlijke procedure en mediation benoemd worden. Aan de hand van deze tabel worden de verschillen inzichtelijk gemaakt waardoor jij afgewogen keuzes kunt maken over de wijze waarop jij het conflict wenst op te lossen.

Andere vormen van bemiddeling

Naast de bovenstaande mogelijkheden tot bemiddelingen, zijn er ook nog enkele andere (minder vaak voorkomende) bemiddelingsmogelijkheden wanneer jij en jouw ouders een conflict hebben over kinderalimentatie en/of de onderhoudsplicht. Gedacht kan bijvoorbeeld worden aan pendelbemiddeling. In dit geval spreekt de bemiddelaar afzonderlijk met jou en met jouw ouder(s). Partijen bedenken in elkaars afwezigheid een oplossing voor hun conflict. Deze vorm van bemiddeling is wellicht aan te raden wanneer de situatie zodanig geëscaleerd is waardoor het gezamenlijk in gesprek treden en/of mediation geen mogelijkheid (meer) is, maar wanneer jij en je ouders wel graag samen en zonder rechterlijke tussenkomst een oplossing willen bedenken. Dit is daarentegen niet de meest voor de hand liggende mogelijkheid en deze mogelijkheid bevorderd waarschijnlijk ook de verstandhouding tussen jou en jouw ouders niet.


Wat als het niet lukt?

Lukt het niet om aan de hand van de bovenstaande opties er samen uit te komen? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om een andere weg te bewandelen. Je kunt er onder meer voor kiezen om een jurist, een advocaat of een andere belangenbehartiger in te schakelen die jouw belangen nastreeft en voor jouw rechten opkomt. Ook kun je ervoor kiezen om het probleem aan de rechter voor te leggen. Het kan ook zo zijn dat het probleem zich gedeeltelijk heeft opgelost, maar dat er voor een of meerdere punten nog een beslissing van de rechter nodig is.


Het is wel van belang dat jij je realiseert dat bij een rechterlijke procedure weinig ruimte voor emoties en voor gemeenschappelijke belangen is. De relatie tussen jou en je ouders kan op de spits gedreven worden. Het is dan ook aan te raden om eerst te bekijken of het conflict opgelost kan worden door in gesprek te treden met je ouders en/of het conflict op te lossen door een andere vorm van bemiddeling. Wanneer dit niet mogelijk is, dan kan altijd nog gekozen worden om de juridische weg te bewandelen en om de situatie eventueel aan de rechter voor te leggen.


Vragen?

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Aarzel niet en stel gerust jouw vragen. De wijzer voor kinderalimentatie staat voor jou klaar en helpt jou graag verder. Je kunt jouw vragen rechtstreeks inzenden via het contactformulier op onze website. Klik hier voor het contactformulier. Daarnaast kun je jouw vragen stellen door een e-mail te verzenden naar het volgende e-mailadres: info.kinderalimentatiewijzer@gmail.com. Tot slot heb je ook nog de mogelijkheid om ons via onze Instagram pagina ‘KinderalimentatieWijzer” te benaderen en via deze weg jouw vragen te stellen.






48 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page