top of page
Zoeken
  • Wijzer van kinderalimentatie

De indexering van kinderalimentatie. Hoe zit dit nu precies?

Bijgewerkt op: 9 jun. 2021


De bedragen voor kinderalimentatie wijzigen ieder jaar per 1 januari met een bepaald percentage. Hierdoor wordt het bedrag aan kinderalimentatie elk jaar met een bepaald bedrag verhoogd. Dit wordt ook wel de indexering van kinderalimentatie genoemd. Het percentage wordt ieder jaar door de minister van Veiligheid en Justitie vastgesteld. Het vastgestelde percentage wordt meestal rond november gepubliceerd voor het aankomende jaar. In 2020 is dan ook het percentage bekend gemaakt waarmee de kinderalimentatie in het jaar 2021 verhoogd zou gaan worden. Bekend werd gemaakt dat per 1 januari 2021 de alimentatiebedragen met 3% omhoog zouden gaan.

 

Voorbeeld: In het jaar 2020 ontving jij €400,00 euro per maand aan kinderalimentatie. Per 1 januari 2021 zijn alle bedragen voor kinderalimentatie met een percentage van 3% gestegen. Dit houdt in dat jij vanaf januari 2021 per maand recht hebt op €412,00 euro aan kinderalimentatie. 3% van €400,00 euro is namelijk €12,00 euro waardoor de kinderalimentatie gestegen is naar een bedrag van in totaal €412,00 per maand.

 

Houdt er wel rekening mee dat de kinderalimentatie per 1 januari met 3% gestegen is, maar dat dit niet wil zeggen dat de alimentatie ieder jaar met dit percentage stijgt. Per 1 januari 2019 was de alimentatie namelijk maar met 2% verhoogd ten opzichte van het jaar ervoor (het jaar 2018). Vervolgens was per 1 januari 2020 de alimentatie met 2,5% verhoogd ten opzichte van het jaar ervoor (het jaar 2019). Hieronder tref je een overzicht aan van de percentages waarmee de kinderalimentatie de afgelopen jaren is gestegen.

Overzicht indexering in percentages

Het betalen van kinderalimentatie kan vaak voor de betalende ouder als een grote last ervaren worden. Het kan namelijk om een groot bedrag gaan dat iedere maand door jouw ouder betaald moet worden. Wanneer het bedrag aan kinderalimentatie door de indexering ieder jaar ook nog eens met een bepaald percentage verhoogd wordt, dan kan dit voor de betalende ouder als erg vervelend ervaren worden. Dit zou er zelfs toe kunnen leiden dat de jaarlijkse indexering door de ouder niet betaald wordt. Daarnaast bestaat natuurlijk ook nog de mogelijkheid dat jouw ouder niet op de hoogte is van het feit dat het alimentatiebedrag elk jaar geïndexeerd wordt. Vast staat in ieder geval dat er omstandigheden kunnen zijn waardoor de jaarlijkse indexering van de kinderalimentatie niet betaald wordt. Maar is dit wel toegestaan? Of is de betalende ouder altijd verplicht om de indexering toe te passen?


De indexering van alimentatie is in de wet geregeld en is in principe op grond van de wet verplicht. De indexering van kinderalimentatie geldt zowel voor de door partijen overeengekomen alimentatie als voor de door de rechter vastgestelde alimentatie. Op de hoofdregel dat de indexering verplicht is, zijn wel een aantal uitzonderingen waardoor de indexering van de alimentatie niet betaald hoeft te worden. In dit geval kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de situatie waarin de rechter de indexering van de alimentatie heeft uitgesloten. Ook kan gedacht worden aan de situatie waarin de indexering in een overeenkomst is uitgesloten.


De hoofdregel is dus dat de kinderalimentatie op grond van de wet geïndexeerd moet worden, tenzij er afwijkende afspraken zijn waarin de indexering geheel of gedeeltelijk is uitgesloten. Weigert jouw ouder onterecht om de indexering toe te passen, dan bestaat er voor jou de mogelijkheid om te vorderen dat jouw ouder de indexering alsnog betaalt. Wanneer je constateert dat jouw ouder onterecht de indexering niet betaalt, dan is het aan te raden om jouw ouder hier eerst op te wijzen en hierover met hem of haar in gesprek te gaan. Vaak kan dit namelijk al een oplossing bieden. Klik hier voor de blog over gesprekstechnieken.


Het is daarnaast mogelijk dat jouw ouder niet alleen dit jaar, maar ook de voorafgaande jaren onterecht de indexering niet heeft toegepast. In dit geval kan de indexering met terugwerkende kracht (uit het verleden) opgeëist worden. Dit kan en zal er waarschijnlijk voor zorgen dat het bedrag aan alimentatie behoorlijk op zal lopen. Bij de indexering van het alimentatiebedrag moeten namelijk ook alle indexeringen van alle voorgaande jaren worden meegenomen. Hieronder tref je een voorbeeld aan waardoor het een en ander duidelijker wordt:

 

Voorbeeld: In het jaar 2019 ontving jij per maand €400,00 euro aan kinderalimentatie. De kinderalimentatie is onterecht vanaf 2019 niet geïndexeerd. Hierdoor ontvang jij in 2021 nog steeds €400,00 euro per maand. In dit geval kan je de indexering met terugwerkende kracht opeisen.

In het jaar 2019 bedroeg de alimentatie €400,00 euro per maand. Per 1 januari 2020 is de alimentatie met 2,5% gestegen. Dit zou betekenen dat jij per 1 januari 2020 maandelijks recht zou hebben op €410,00 euro kinderalimentatie. 2.5% van €400,00 euro is namelijk €10,00 euro (€400,00 x 0,025 = €10,00).

Dit zou betekenen dat jij over het jaar 2020 ten onrechte 12 maanden lang €10,00 te weinig aan kinderalimentatie hebt ontvangen. In totaal is dit een bedrag van €120,00.

In het jaar 2020 behoorde jij dus eigenlijk €410,00 euro per maand aan alimentatie te ontvangen. Per 1 januari 2021 is de alimentatie met 3% gestegen. Dit zou betekenen dat jij per 1 januari 2021 maandelijks recht zou hebben op €422,30 euro aan kinderalimentatie. 3% van €410,00 is namelijk €12,30 (€410,00 x 0,03 = €12.30)

Ervan uitgaande dat we ons nu in de maand juni van het jaar 2021 bevinden: Je hebt in het jaar 2021 6 maanden lang €400,00 ontvangen terwijl je recht had op €422,30 euro per maand. Dit zou betekenen dat jij in het jaar 2021 (de maanden januari t/m juni) in totaal onterecht €133,80 euro te weinig zou hebben ontvangen.

 

Mogelijkheden

Geconcludeerd kan worden dat het bedrag behoorlijk op kan lopen wanneer de betalende ouder ten onrechte een aantal jaren de indexering niet heeft toegepast. Hierdoor word jij in financiële zin tekort gedaan. Het kan dan ook van belang zijn om actie te ondernemen. Zoals zojuist al werd aangegeven, kan het in gesprek treden met jouw ouder vaak al een oplossing bieden. Misschien wist jouw ouder niet dat de alimentatie geïndexeerd moest worden en is hij of zij gewoon bereid om aan jou het bedrag te betalen wat jij tekort bent gekomen en om vanaf dat moment het juiste bedrag inclusief de indexering te betalen en/of wordt een andere oplossing bereikt waarmee jij kunt instemmen.


Dit is natuurlijk niet altijd het geval. In dit geval is het van belang dat jij je realiseert dat je de indexering kan vorderen. Het is ook van belang om te weten dat het opeisen van de indexering met terugwerkende kracht (uit het verleden) op grond van de wet niet oneindig mogelijk is. Er geldt namelijk een verjaringstermijn van vijf jaar. Dit houdt in dat jij de indexering op grond van de wet niet meer terug kan vorderen na verloop van vijf jaar. Je kunt dus alleen nog de indexering terugvorderen van de afgelopen vijf jaren. Het kan dan ook van belang zijn om tijdig actie te ondernemen wanneer ten onrechte al een aantal jaren de indexering niet is toegepast.


Tip: Het kan van belang zijn om de verjaring van de vordering te stoppen wanneer jouw ouder al bijna (of zelfs langer dan) vijf jaar de indexering niet heeft toegepast. Dit wordt ook wel stuiting van de verjaring genoemd. Dit kan door middel van een brief. In deze brief moet dan medegedeeld worden dat jij jouw recht op nakoming van jouw vordering behoudt. De achterstallige indexering wordt in deze brief gevorderd. Nadat de verjaring is gestuit, begint de termijn van 5 jaar weer opnieuw te lopen. Vanaf het moment dat jij de verjaring stopt, kun je de indexering van de 5 jaren voorafgaand hieraan afdwingen. Vanaf dat moment heb je daarnaast weer opnieuw vijf jaar de tijd om de indexering af te dwingen. De termijn van vijf jaar begint dan namelijk weer opnieuw te lopen.


Vragen?

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Aarzel niet en stel gerust jouw vragen. De wijzer voor kinderalimentatie staat voor jou klaar en helpt jou graag verder. Je kunt jouw vragen rechtstreeks inzenden via het contactformulier op onze website. Klik hier voor het contactformulier. Daarnaast kun je jouw vragen stellen door een e-mail te verzenden naar het volgende e-mailadres: info.kinderalimentatiewijzer@gmail.com. Tot slot heb je ook nog de mogelijkheid om ons via onze Instagram pagina ‘KinderalimentatieWijzer” te benaderen en via deze weg jouw vragen te stellen.






56 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page