top of page
Zoeken
  • Wijzer van kinderalimentatie

Op welke manier treed je in gesprek met je ouder(s)? Technieken en tips vind je hier!

Bijgewerkt op: 8 jun. 2021

In deze blog worden gesprekstechnieken en tips gegeven over de manier waarop kinderen/jongeren lastige onderwerpen bespreekbaar kunnen maken met hun ouder(s).


Je vindt het misschien vervelend om de confrontatie met je ouder(s) aan te gaan. Dit is heel begrijpelijk, vooral als het om gevoelige onderwerpen gaat. Toch is het van belang om samen met jouw ouder(s) hierover in gesprek te gaan om zo verdere problemen te voorkomen. Daarnaast zullen jouw ouder(s) misschien ook graag de problemen willen oplossen door samen in gesprek te gaan.


Het is belangrijk dat je opkomt voor jouw rechten. Maar het is ook van belang dat de relatie tussen jou en jouw ouder(s) goed blijft. De relatie tussen jou en jouw ouder(s) is namelijk erg belangrijk. Je hoeft niet naar de rechter te stappen om voor je rechten op te komen. Vaak vergeten mensen dat conflicten ook opgelost kunnen worden door met elkaar in gesprek te gaan. De relatie tussen jou en jouw ouder(s) wordt niet beter wanneer jullie tegenover elkaar hebben gestaan in de rechtbank. Door in eerste instantie in gesprek te gaan met je ouder(s) worden problemen misschien al opgelost of misschien wordt er al een stap in de goede richting gezet. Hieronder worden tips gegeven over de manier waarop je gevoelige onderwerpen kunt aankaarten bij je ouder(s).


De eerste stap is het organiseren van een gesprek tussen jou en je ouder(s). Kies een datum en een locatie om het gesprek te laten plaatsvinden. Kies een locatie uit waar zowel jij als je ouder(s) zich prettig voelen. Daarnaast nodig je je ouder(s) uit voor het gesprek. Dit kan mondeling. Als je dit moeilijk vindt, dan kun je dit ook doen via Whatsapp, telefonisch, per SMS, per e-mail of per brief.


Het is verstandig om je voor te bereiden op het gesprek. Schrijf de punten op waarvan jij vindt dat deze besproken moeten worden. Op deze manier vergeet je de punten niet aan te kaarten. Daarnaast geeft het minder stress als je voorbereid bent. Je gaat op deze manier waarschijnlijk prettiger het gesprek in.


Gesprekstechnieken

Tijdens een gesprek wordt verbale en non-verbale communicatie gebruikt. Verbale communicatie zijn de woorden die uitgesproken worden. Non-verbale communicatie heeft onder meer te maken met de lichaamshouding van een persoon. Denk aan gebaren, de houding die aangenomen wordt, draaien met de ogen, nee schudden en een trillende onderlip. Door non-verbale communicatie wordt het duidelijk hoe iemand zich voelt. Het is belangrijk om oogcontact met elkaar te houden. Zo is het ook duidelijk voor de ander dat je aan het luisteren bent.


Luisteren

Het is belangrijk dat de boodschap die je wilt overbrengen helder en duidelijk verwoord is. Wanneer je dit lastig vindt, kun je dit eventueel opschrijven op een blaadje en dit voorlezen tijdens het gesprek of de tekst voorbereiden. Naast het goed verwoorden van wat je graag wilt zeggen, is het ook van belang om goed te luisteren naar wat de ander zegt. Je kunt door middel van verbale en non-verbale communicatie aangeven dat je aan het luisteren bent. Voorbeelden hiervan zijn knikken met je hoofd of ‘ja’ reageren. Om te controleren of iemand luistert kun je vragen stellen zoals: ‘Begrijp je het?’.


Een aantal tips voor goed luistergedrag zijn:

  • Laat elkaar uitspreken.

  • Neem een geïnteresseerde houding aan. Hierdoor krijgt de ander waarschijnlijk het gevoel dat je aandachtig aan het luisteren bent.

  • Probeer niet af te dwalen met je gedachten.

  • Probeer niet te oordelen en alvast een antwoord te bedenken.

Samenvatten

Het is verstandig om een aantal keren samen te vatten wat er allemaal tijdens het gesprek is gezegd. Hiermee breng je structuur aan in het gesprek. Daarnaast laat je op deze manier merken dat je daadwerkelijk luistert. Ook kan het stimuleren om verder te praten. Tot slot geeft samenvatten ook de mogelijkheid om de informatie te controleren.


Doorvragen

Tijdens een gesprek is het noodzakelijk om vragen te stellen. Hierdoor kun je achterhalen wat jouw ouder(s) precies willen. Maar wat voor een vragen moet je nou stellen? Dat is afhankelijk van het doel en de fase van het gesprek. Een aantal verschillende soorten vragen worden hieronder verder toegelicht.

  • Open vragen

Open vragen beginnen vaak met vraagwoorden zoals: wie, welke, waar, hoe, wat en waarom. Open vragen leveren veel informatie op. Open vragen kunnen met een grote mate van vrijheid door de ander worden beantwoord. Het stellen van open vragen kun je doen wanneer er voldoende tijd is en wanneer je iemand wilt stimuleren om zijn verhaal, mening, idee of opvatting te vertellen.


Voorbeeld: ‘Waarom vind je dat de kinderalimentatie gematigd moet worden?’

  • Gesloten vragen

Gesloten vragen zijn vragen die beantwoord kunnen worden met ‘ja’, ‘nee’ of een korte reactie. Het is verstandig om open en gesloten vragen in een gesprek af te wisselen. Door open en gesloten vragen te combineren worden alle feiten, meningen, gevoelens en ideeën op tafel gelegd.


Voorbeeld: ‘Ontvang jij nog kinderalimentatie?’

  • Concretiserende vragen

Door het stellen van concretiserende vragen laat je jouw ouder(s) zo concreet en duidelijk mogelijk vertellen wat precies het geval is. Wanneer er een vaag antwoord gegeven wordt, kun je door het stellen van een concretiserende vraag meer duidelijkheid krijgen. Hierdoor wordt een duidelijker beeld geschetst van wat jouw ouder bedoelt.


Voorbeeld: ‘Door jou werd aangegeven dat je graag de kinderalimentatie wilt matigen.’ ‘Met hoeveel wil je de kinderalimentatie matigen?’

  • Suggestieve vragen

Een suggestieve vraag bevat een mening met de bedoeling je gesprekspartner een bepaalde richting op te sturen. Het is een leidende vraag. Het stellen van suggestieve vragen levert meestal geen betrouwbare informatie op en kan leiden tot een negatieve wending van het gesprek.


Voorbeeld: ‘Het is toch logisch dat ik de kinderalimentatie op mijn eigen bankrekening moet ontvangen nadat ik 18 jaar ben geworden?’ of ‘Het was niet echt verstandig van je om gelijk naar de rechter te stappen hè?’


Handige tips

Om gevoelige onderwerpen goed aan te kaarten, is het van belang dat je zelf goed weet wat je wilt zeggen. Zoals eerder in deze blog al aangegeven werd, is het aan te raden om je goed voor te bereiden en om eventueel punten op te schrijven die je graag tijdens het gesprek wilt bespreken. Deze punten kun je dan als handvat aanhouden tijdens het gesprek.


Tijdens het gesprek is het belangrijk dat je aangeeft wat jouw mening is over de situatie. Lees je in via onze website en via onze Instagram pagina over jouw rechten en plichten met betrekking tot kinderalimentatie en/of de onderhoudsplicht. Hierdoor kun je tijdens het gesprek jouw rechten benoemen en voor jouw belangen opkomen. Misschien heb je zelf ook al gedacht over hoe de situatie kan worden opgelost. Dit kun je eventueel ook benoemen tijdens het gesprek met je ouder(s).


Ook is het een idee dat iedereen een aantal minuten de tijd krijgt om te praten over de situatie. De overige personen mogen alleen luisteren. Op deze manier krijgt iedereen de kans om te zeggen wat hij of zij wil. Nadat iedereen aan de beurt is geweest, kan er gediscussieerd worden over hetgeen gezegd is. Uiteraard op een rustige en respectvolle manier.


Probeer rustig te blijven ook al voel je je boos of verdrietig. Je kunt eventueel tot tien tellen. Daarnaast kan het wellicht helpen om te vertellen hoe je je voelt. Als dit niet lukt, stel je voor aan je ouder(s) om even een pauze in te lassen. Het kan voorkomen dat je op dat moment liever niet meer verder wilt praten en het gesprek graag op een ander moment wilt voortzetten. Vraag dan op een rustige manier of op een ander moment verder gepraat kan worden. Escalatie kan hiermee voorkomen worden.


Vind je het niet fijn om alleen te zijn tijdens het gesprek met je ouder(s)? Of wordt de ruzie alleen maar erger? Vraag eventueel een familielid of een goede (gezamenlijke) vriend om bij het gesprek aanwezig te zijn. Het is wel van belang dat hij of zij onafhankelijk is en de rust kan bewaren wanneer het gesprek dreigt te escaleren. Daarnaast kun je met deze persoon in gesprek gaan over de situatie. Dit lucht vaak op. Ook kan hij of zij meedenken over een goede oplossing.


Er zijn ook oplossingen voor het geval dat je het echt niet fijn vindt om fysiek in gesprek te gaan met je ouder(s). Een oplossing is het opstellen van een brief of een e-mail. In deze brief/e-mail geef je aan wat jouw mening is over de situatie. Daarnaast kun je jouw rechten omschrijven. Ook kun je aangeven wat jouw verwachte oplossingen zijn voor de huidige situatie. Je ouder(s) kunnen eventueel reageren met een brief. Maar er is ook de mogelijkheid om hierna toch nog in gesprek te gaan met je ouder(s).


Wanneer dit voor jou toch geen goede oplossing is, dan bestaat er ook nog de mogelijkheid om met je ouder(s) in het bijzijn van een neutrale mediator in gesprek te gaan. In deze blog vind je meer informatie over de mogelijkheden om in gesprek (eventueel in het bijzijn van een ander persoon) met je ouder(s) te treden. In deze blog zal onder meer informatie gegeven worden over de mogelijkheden tot conflictoplossing, waaronder mediation. Wat is mediation? Wat zijn de voordelen hiervan? En wat zijn de verschillen met procederen?


Vragen?

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Aarzel niet en stel gerust jouw vragen. De wijzer voor kinderalimentatie staat voor jou klaar en helpt jou graag verder. Je kunt jouw vragen rechtstreeks inzenden via het contactformulier op onze website. Klik hier voor het contactformulier. Daarnaast kun je jouw vragen stellen door een e-mail te verzenden naar het volgende e-mailadres: info.kinderalimentatiewijzer@gmail.com. Tot slot heb je ook nog de mogelijkheid om ons via onze Instagram pagina ‘KinderalimentatieWijzer” te benaderen en via deze weg jouw vragen te stellen.









46 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page